Kuidas sündisid patuvabad kommid?

1. Julia, räägi natuke endast, mis tööd sa teed ja millised on su hobid?

Oma loomult olen ma küllaltki püsimatu hing – kogu aeg pean midagi juurde õppima ja edasi arenema ning seetõttu ütlen sageli enda kohta hunt-kriimsilm-seitse-ametit. Vast sellepärast minust saigi ettevõtja, et saaksin kõiki oma ideid realiseerida. Täna olen toitumisnõustaja – pakun inimestele võimalust vaadata oma elustiili ja toitumist veidi teise nurga alt kui nad võibolla on harjunud seda tegema. Lisaks teen veel lastele kokkamisringe, kus õpime tundma erinevaid uusi maitseid ning valmistame koos põnevaid roogasid. 

Selleks, et füüsiline pool oleks vaimsega tasakaalus, pühendan teise poole oma ajast kommide, toormaiuste ja toortortide valmistamisele, mis ei sisalda valget suhkrut, piimatooteid ja enamalt jaolt ka gluteeni. 

Ja kui rääkida hobidest, siis need on suuresti seotud tööga, mitte ilmaasjata ei öelda, et kui sa leiad võimaluse, kuidas oma hobiga raha teenida, ei pea sa enam päevagi tööl käima. Vabal hetkel haaran ikka raamatu järele – tavaliselt on see mõni toitumisalane raamat või kokaraamat, harvem satub kätte psühholoogia raamat või biograafia. Hommikuid meeldib mulle alustada pikema kiirkõnniga – see aitab mõtteid korrastada, ideid genereerida, oma füüsilist keha toonuses hoida ja looduse ilu nautida.

2. Kust on tulnud su huvi tervise- ja toiduvaldkonna vastu? 

Minu huvi on tulnud läbi mitme valusa kogemuse. Esialgne huvi tekkis peale lapse sündi, kui olin umbes 30 kg ülekaalus ning sain tunda õelate inimeste kiusamist. Siis hakkasin otsima lahendusi, et oma kehakaalu langetada. Siis ma võibolla ei mõelnudki nii väga tervisele, pigem sellele, et saaks sellest üleliigsest kaalust lahti, et keegi ei saaks enam kiusama tulla. 

Tervise pool tuli juurde alles hiljem – suhteliselt lühikese vahega lahkusid kaks minu jaoks väga olulist pereliiget ja kui ma mõistsin, et oleks mul olnud too hetk kõik need teadmised, ehk oleksin saanud nad päästa. Sealt tekkis minu jaoks väga tugev seos tervise ja üldise elustiili ehk toitumise, liikumise, une vahel. Motivatsioon ennast edasi arendada ning võimalikult palju inimesi aidata on aina kasvanud. 

3. Kuidas tegid esimesed sammud selles valdkonnas töötamiseks?

Minu elus on juhtunud nii, et igal sammul on õiged inimesed kas mind ise leidnud või mina olen ise kuidagi nende otsa “komistanud”. Päriselt sai kõik alguse ühel toidukoolitusel, kus lasin lendu soovi ühe koka käe all õppida. Ja nii juhtuski – ta kutsus mind endale appi toitlustama suuremaid ja väiksemaid sündmuseid.

Õppisin juurde ka valge suhkru ja piimatoodete vabade maiuste tegemise, mis olid algselt mõeldud pigem enda vajaduste katmiseks, kuid ajapikku selgus, et selliste toodete vastu on laiem huvi ning hakkasin neid valmistama ka teistele. Sealt edasi kutsuti koolitusi tegema ja nii ta vaikselt hakkaski veerema.

4. Kas pead ennast tervisliku eluviisiga inimeseks?

Üldiselt olen ma küllaltki tervisliku eluviisiga inimene ja vaatan, mida endale suhu pistan, kuid me kõik oleme inimesed ja ka minul võib pingelisel perioodil olla murdumist. Aga toitumisnõustaja õpe on andnud mulle oskuse vaadata ennast kõrvalt ja analüüsida oma käitumist ning nende alusel teha korrektuure. Iga otsus mõjutab minu tervist nüüd, aga ka 5-10 aasta pärast. 

Mulle on tihti öeldud, et tervislikult toituda on kallis. Samas mulle endale meeldib mõelda sellest nii, et ma pigem kulutan praegu rohkem tervislikule toidule ja naudin head elukvaliteeti, kui pärast maksan ravimifirmadele.

5. Suur osa tänapäeva maiustustest sisaldab keemilisi lõhna-, värvi- ja maitseaineid ning loomulikult väga palju valget suhkrut. Mida selliste asjade tarbimine meie tervisele teeb?

Valge ehk rafineeritud suhkur ei sisalda midagi kasulikku meie organismi jaoks, küll aga on selles päris palju kaloreid. Lisaks sellele, et suhkrurikastes toitudes on palju kaloreid, tõstavad nad päris kiiresti veresuhkrut ja sama kiiresti toimub ka langus, mille tulemusena tekib näljatunne ja vajadus uuesti süüa. Ehk keha saab kiiresti palju energiat ning jäägid, mida keha ära ei kuluta, ladestuvad meie organismis rasvana. Samal ajal ei ole meie organism saanud piisavalt toitaineid. 

Sama funktsioon on ka keemilistel lisaainetel – nende abil mängitakse meie maitsemeeltega, muudetakse toit meie jaoks atraktiivsemaks – lõhna, värvi ja maitse poolest. Sellega tekib meil isu tarbida rohkem sõltumata sellest, kas me soovime seda või mitte.

6. Tutvusta meile oma komme – mis seal sees täpselt on ja mis muudab need üsnagi patuvabaks? 

Kommid ja nende täidised valmistan puhtast orgaanilisest toorainest. Need ei sisalda valget suhkrut, piimatooteid ega gluteeni. Loon kommide maitsed kasutades looduse ande – marju, puuvilju, pähkleid, kakaod. Minu eesmärk on kasutada võimalikult puhtaid tooraineid, millel oleks meie keha jaoks väärtus olemas.

Päris patuvabaks ma neid ei nimeta, kuna kaloreid neis ikka leidub aga samas on kommid valmistatud puhtast toorainest ning Be More supertoidusegudega, tänu millele sisaldavad nad hulgaliselt kasulikke toitaineid. Ja kuna ma kasutan suhteliselt vähe magustajaid ning needki on ainult looduslikud, siis ei teki nende kommide söömisel nii suurt veresuhkru kõikumist – energia vabaneb ühtlasemalt ning selle tulemusena ei teki näljasööstusid. 

7. Kust tuli idee sellised kommid välja mõelda?

Mul oli selleks kaks põhjust – ühelt poolt ei saa ma ise tarbida piimatooteid ja liigne suhkur ei ole mind kunagi kõnetanud. Teiselt poolt lapsevanemana ma ei tahtnud oma lapsele tavamaiustusi pakkuda, samas teadsin, et täielikult magusast eemaldada teda ei ole võimalik. Ühel hetkel jõuab ta sellesse vanusesse, kus ma ei saa enam kontrollida, mida ta sööb, seetõttu nägin võimalust luua talle alternatiivseid võimalusi ja näidata, et kuidas on võimalik toituda.

8. Mis maitsetega need kommid on?

Kuigi mulle meeldib erinevate maitsetega katsetada, siis selles pakist leiab mõnusad marjased-puuviljased maitsed, mis kõik on omamoodi erinevad. Vaarika-kookose täidisega komm Raspberry’n’Cherry kollageeniseguga on õrn, kuid samas nagu omamoodi maitseplahvatus, mustsõstra-pähklikomm Be Active supertoiduseguga on veidi täidlasema maitsega, kuid samas annab mustsõstar ka omamoodi värskuse noodi juurde ning kolmas komm on šokolaadi-apelsini täidise ja Buckthorn’n’Lemon kollageeniseguga, millel on väga hõrk ja luksuslik maitse.

9. Milliseid on sinu jõulutraditsioonid?

Meie pere jõulutraditsioonid on seotud vanavanemate koduga – niipalju, kui ma ennast mäletan oleme jõululaupäeval alati käinud kalmistul neid mälestamas. Seejärel koguneme vanaema ja vanaisa juurde suureks perekondlikuks õhtusöögiks koos kingituste, jõuluvana ja luuletustega. 

Isegi nüüd, kui me oleme juba kõik täiskasvanud ja vanaisa ei ole juba mitu aastat enam meiega, ootame kõik õhinal sedasama aasta olulisemat sündmust, et ilma kiirustamata istuda ühise laua taga, olla üksteisega koos ja nautida seltskonda.

10. Miks võiks oma lähedastele panna jõulupakki üks tervislik kommipakk?

Jõulude eel ja jõulude ajal kipume me ennast toitumise osas lõdvaks laskma ja lubame endale rohkem – rohkem süüa, rohkem magusat, rohkem raskemat toitu. Samal ajal liigume vähem ja koormame oma organismi.  Sageli lubame, et uuest aastast hakkame trenni tegema, sööma korralikult ja elame tervislikult – aga pakun välja, et alustame lubaduste täitmist sellel aastal varem, teeme esimese sammu juba enne jõule – valime seekord teistsuguse ja tervislikuma jõulupaki.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.