Mis on külmkuivatamine?

Mitmete Be More supertoitude valmistamisel on kasutud külmkuivatus meetodit. Sellest blogist saad teada, mida külmkuivatus tähendab ja mis on selle meetodi eelised teiste toidu säilitamise viiside ees.

Külmkuivatus meetodil valmistatud toiduainetel on mitmeid eeliseid: värske maitse ja välimus ning oluliselt väiksem kaal võrreldes kuivatamata toiduga. Külmkuivatatud supertoitudega on lihtne rikastada oma igapäevast toidulauda. Nende maitseomadused on sarnased kasutatud värsketele viljadele.

Külmkuivatus protsess

Külmkuivatus protsessis eemaldatakse niiskus värsketest, külmutatud viljadest vaakum süsteemi abil. Eeljahutatud ja tükeldatud viljad laotatakse kuivatusplaadile, mis pannakse sügavkülma. Seal külmutatakse vilju ühtlaselt optimaalse temperatuurini. Seejärel tõstetakse kuivatusplaadid tihedalt suletud külmkuivatuse kambrisse. Kambri vaakumsüsteem eemaldab viljadest jää ja muundab selle auruks, ilma vedelat olekut läbimata. Kuna vesi eemaldatakse tootest külmunud olekus, jääb raku struktuur puutumatuks ja valmistoode sarnaneb peaaegu oma värske analoogiga.

Külmkuivatamise eelised

Toitainete rohkus ja värskus

Kuna külmkuivatuse meetodi juures läbivad viljad minimaalselt töötlemist, ei ole olnud vajadust neisse lisada ka värvi, lõhna ega maitset võimendavaid lisaaineid. Külmkuivatamine säilitab toiteväärtust paremini kui teised kuivatamisviisid. Protsess säilitab ka algse tooraine tegeliku värvuse ja kuju, nii et tulemuseks on värskeid puu- ja köögivilju asendav toit. Külmkuivatatud koostisosade intensiivne maitse ja aroom sarnaneb samuti kasutuses olnud viljadega.

Kergus

Külmkuivatatud toidust on eemaldatud umbes 98 protsenti veest. Tulemuseks on toiduaine, mis kaalub 75–90 protsenti vähem kui algne. Külmkuivatamise tulemusel saavutatakse erakordselt kerge toiduaine. Kuna sellise toidu pakkimine, transportimine ja ladustamine on lihtne, sobivad külmkuivatatud toidud suurepäraselt loodusretkedele, reisidele ja hädaabi pakkidesse.

Külmkuivatatud vilju saab tükeldada või jahvatada erineva suuruse ja kujuga toodeteks – alates tervetest puu- ja köögiviljadest kuni peenete pulbriteni välja. Seetõttu võib leida Be More tootevalikust terveid külmkuivatatud marju või pulbristatud supertoidusegusid.

Pikaajaline säilivusaeg

Mis tahes kuivatatud toidu säilivusaeg on otseselt seotud selle niiskussisaldusega. Vee eemaldamine külmkuivatamise teel takistab bakterite kasvu. Niiskusesisaldus on toodeti erinev, kuid külmkuivatatud toiduainete keskmine niiskus on umbes 3%. Külmkuivatatud supertoidu tegelik säilivusaeg sõltub pakendist, säilitustemperatuurist ja supertoidust endast.

Muud meetodid

Konserveerimine

Konserveeritud toidus on paljud toitained kadunud. Järele on jäänud umbes 40%. Konserveeritud toidu maitse muutub eelneva küpsetamise tõttu.

Sügavkülmutamine

Kõige parem on süüa hooajalisi värskeid ja küpseid vilju. Hooajaväliselt on külmutatud köögiviljad heaks toitainete allikaks. Sügavkülmutamine on lihtne. Aseta näiteks külmutatavad marjad säilituskarpi või kotti ning pista sügavkülma. Sügavkülmutatud toidu maitseomadused muutuvad selles sisalduva vee (jääkristallide) tõttu.

Kuivatamine

Kuivatamine nõuab oskust ja teadmiseid. Kuivatades võib kaduda aga isegi 50% toitainetest. Ka erinevad lõpptulemuse välimus ja maitse värskest tootest.

Autor: toitumisnõustaja Riin Reimer
 
Kasutatud kirjandus:

https://www.beprepared.com/blog/84/the-advantages-of-freeze-dried-foods/

https://www.vandrunenfarms.com/blog/advantages-freeze-drying/

https://www.greenhouseemporium.com/blogs/greenhouse-gardening/is-freeze-drying-the-best-food-preservation-method

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.