4 nippi, kuidas toetada seedimist pühadeperioodil

supertoidud smuutis

Jõulupühad on üks nendest perioodidest, mil pööratakse suurt tähelepanu toidulauale ja söögi ning toiduvalikuga seotud traditsioonidele. Pidulauad on rikkalikud ja paraku käib sellega kaasas ka ülesöömine ning sellest tingitud ülekoormus meie seedesüsteemile. Kui oled üks neist, kes tunneb pühadeaegse söömingu tagajärjel raskustunnet kõhus, väsimust ja süümepiinu mittetervislike valikute pärast, siis siin on sulle 4 nõuannet, kuidas muuta oma pidulauda ja pühadeaegseid traditsioone tervislikumaks ning seeläbi tunda end energilisemalt ja kergemalt!

Söö regulaarselt

Pühadeperioodil on kõigil palju tegemist – kingitused vajavad ostmist ja perekokkutulekud organiseerimist. Ära unusta siiski, et ka neil päevadel tuleb süüa regulaarselt! Ka siis kui tead, et õhtul on tulemas pidusöömaaeg. Ekslikult arvatakse, et päeval tuleb toidukorrad vahele jätta selleks, et õhtul jõuaks rohkem süüa. Meie seedesüsteem ei jaksa suurt hulka toitu vastu võtta ja õhtused ülesöömised viivad pigem seedeprobleemideni nagu puhitus, raskustunne kõhus ja sellest tingitud väsimus.

Seega soovitame süüa ka pidustustega päevadel regulaarselt, iga 3-4 tunni tagant. Põhitoidukordade vahepeal soovitame tarbida tervislikke vahepalasid nagu näiteks puuvilju, marju ja pähkleid. Hästi sobivad vahepaladeks ka Be More erinevate maitsetega toorbatoonid, mis on rikastatud kasulike rasvainetega datlitest ja erinevatest pähklitest. Nii püsib päeva jooksul kõht täis, seedimine toimib tavapäraselt ja on tõenäolisem, et õhtusöögilauas ei teki soov süüa hiigelsuuri toidukoguseid. Loe vahepalade vajalikkusest pikemalt SIIN artiklis.

toorbatoon vahepalana

Rohkem taimseid valikuid

Loomse päritoluga toit on kõige kauem ja raskemini seeditavam. Lisa oma menüüsse rohkem köögivilju (eeskätt rohelisi köögivilju), marju, pähkleid ja ka kaunvilju. Need toiduainete grupid on kiudainerohked, aitavad kiirendada seedimist ja on heaks valikuks kaalulangetajale. Kaunviljad on suurepärased taimse valgu allikad ja on heaks alternatiiviks lihatoitudele. Näiteks saab kaunviljadest valmistada pasteeti, paljude lemmikut pikkpoissi, lisada neid salatitesse ja kotlettidesse. Köögivilju soovitame tarbida terve päeva jooksul: teha salateid, lisada erinevaid köögivilju smuutidesse ja kindlasti jälgida, et ka pidulauas oleks mitmekesine köögivilja valik. Ebatervislikud snäkid saab hõlpsasti asendada porgandi või nuikapsa kangidega ja teha juurde näiteks kikerhernestest pasteeti ehk hummust, mis on alternatiiviks hapukoorest tehtud dipikastmele. Klassikalistes singirullide retseptis saab singiviilud asendada kergelt läbipraetud õhukeste suvikõrvitsaviiludega.

Ka pühade ajal vajab meie organism vitamiine ja mineraalaineid selleks, et kõik keha funktsioonid ja seedeprotsessid toimiksid. Valmista vahepalaks näiteks marja-köögivilja smuuti ning lisa sinna Be More valikust supertoidupulbrit. Inspiratsiooni ammutamiseks tutvu meie retseptide kogumikuga SIIN.

supertoidud smuutis

Muuda traditsioonilisemad jõuluroad tervislikumaks

Traditsioonid on kahtlemata oma koha peal ning kannavad endas teatud emotsionaalset väärtust ja mälestusi. Kuid traditsioonilisi jõuluroogasid on võimalik muuta ka mõneti tervislikumaks, tuues seeläbi parema enesetunde ja energilisema oleku. Kes tahaks ilma jääda lõbusatest tegevustest perega seetõttu, et kõht on ebamugavalt täis või seetõttu kehv olla? Klassikalist seapraadi võib edukalt kasvõi osaliselt asendada vähem rasvasema lihaga (näiteks kanafileega) või isegi kalaga. Punane kala on äärmiselt maitsev, lihtsasti valmistatav (vajab vaid maitsestamist ja vähest küpsemisaega) ja sisaldab endas kvaliteetseid Oomega 3 rasvhappeid. Vali valmismarinaadis toodete asemel toores liha ja maitsesta see ise.

Praekapsa valmistamisel soovitame vältida searasva kasutamist ja lisada soovi korral veidi naturaalselt köögivilja- või kanapuljongit. Valge suhkru lisamise asemel võib kasutada veresuhkrusõbralikumaid alternatiive, näiteks sobib selleks stevia või kookospalmisuhkur. Miks mitte teha hapukapsast hoopis toorsalat, kuhu lisada veidi õunatükikesi, jõhvikaid ja kvaliteetset oliiviõli. Toores hapukapsas on palju häid baktereid, mis hoolitsevat meie soolestiku tervise eest. Soovitame hapendatud toiduaineid tarbida igapäevaselt.

Ole füüsiliselt aktiivne

Füüsiline aktiivsus aitab samuti kaasa seedimise kiirendamisele. Pühade aeg ei pea olema vaid vaikne jõululauas istumine. Kui ilmastikuolud lubavad, saab minna jalutama, suusatama, kelgutama või lumememme tegema. Ka kodustes tingimustes saab välja mõelda toredaid ja meeldejäävaid mänge või tegevusi, mis oleksid liikumisega seotud. Nii saame toiduga saadud energiat kulutada ja organismil ei teki vajadust üleliigset energiat rasvavarudena talletada.

Pühadeaegne toitumine peaks üldiselt toimuma tavapärase rütmi järgi ja soovitame järgida tervisliku toitumise põhimõtteid. Igapäevaselt tuleb tarbida piisavalt köögivilju (v.a kartul) ja marju, menüüs peaks olema ka taimseid rasvhappeid (näiteks pähklid, seemned, avokaado, taimeõlid) ja hapendatud toiduaineid. Vältida tuleks liigset liha ja loomsete rasvade tarbimist, kuna see koormab meie seedesüsteemi enam. Samuti tasub piiri pidada suhkru ja magustatud toodete tarbimisega. Magustoitude magustamiseks sobivad hästi puuviljad ja kuivatatud puuviljad/marjad, näiteks datlid. Magusasõpradele soovitame proovida Be More käsitöö jõulušokolaadi, mis ei sisalda valget suhkrut ega lisaaineid ning on rikastatud Be More kollageeniga.

Nautigem tulevasi jõulupühi, veetkem seda aega mõnusalt ning aktiivselt pere ja sõprade ringis. Läbi väikeste korrektsioonide toidulaual on võimalik tunda end kergemalt ja energilisemana. Just seda soovib Be More kõigile!

Autor: Toitumisterapeut Diana Zintšenko

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.