Tervis käib kõhu kaudu
9. aprill, 2019
Toitumine
Seedimine on keerukas protsess, mille käigus lammutatakse söödud toit toitaineteks. Saadud toitaineid kasutab keha energia tootmiseks, kasvamiseks ja rakkude parandamiseks. See kõik on vajalik, et elus püsida. Üks osa seedimisest on ka tekkinud jääkainete väljutamine kehast.
Seedesüsteem kaitseb keha ka kahjulike ainete eest. Soolebarjäär kontrollib, mis läbib soolestiku seina ja imendub vereringesse. Vereringe transpordib imendunud toitained meie organitesse. Kui soolestiku läbilaskvus suureneb, pääsevad vereringesse ka bakterid ja mürkained. Sellist nähtust kutsutakse lekkiva soole sündroomiks.
Üks märk võimalikust läbilaskva soole sündroomist on tundlikus mitme erineva toiduaine suhtes. Osaliselt seedunud rasv ja valk mis pääsevad läbi soole seina verre, põhjustavad allergilisi reaktsioone. Lekkiv soolestik põhjustab ka häirunud toitainete imendumist. See tekitab elutähtsate vitamiinide ja mineraalide defitsiiti kehas. Eriti võib tekkida raua, tsingi ja B 12 vitamiini puudujääk.
Sümptomid: kõhugaasid, toiduainete tundlikus, kilpnäärme probleemid, nõrkus, liigesevalu, peavalu, akne, naha roos, seede vaevused, kaalu tõus.
Lekkivat soolestikku on võimalik edukalt parandada läbi õige toitumise.
1.Eemalda oma toidulaualt soolestikku kahjustavad toiduained.
Üheks lekkiva soole sündroomi põhjustajaks võib olla lektiin. Lektiine leidub paljudes toiduainetes, mitte ainult teraviljades. Väikeses koguses tarbituna on lektiinid ohutud. Probleeme tekib, kui tarbida kõrge lektiini sisaldusega toiduaineid, näiteks riis, spelt, soja ja nisu.
Idandamine ja fermenteerimine vähendavad teraviljade lektiini ja fütaatide sisaldust. See muudab teraviljade seedimise kergemaks. Kuna GMO ja hübriid toidud on aretatud, et vähendada nende tundlikust kahjuritele, on ka nende lektiini sisaldus suurem. Lekkiva soole sündroomi tekkimist soodustavad ka gluteeni sisaldavad teraviljad.
Üks lekkiva soole sündroomi tekke soodustajaid on lehmapiima valk kaseiin. Probleeme tekitab ka laktoos. Pastoriseerimise protsess hävitab piimast tähtsaid ensüüme, muutes piimasuhkru ehk laktoosi raskesti seeditavaks. Parem alternatiiv on kitsepiim.
Suhkur on toiduks halbadele bakteritele, mis kahjustavad sooletikku. Halvad bakterid toodavad eksotoksiine, mis söövitavad soole seina auke.
2 . Tarbi soolestiku sõbralikke toiduaineid
Lekkiva soolestiku puhul on soovituslik tarbida kergesti seeduvaid ja soolestiku paranemist soodustavaid toiduaineid.
Sobilikud toidud on:
Luusupp sisaldab kollageeni, proliini ja glütsiini mis aitavad kaasa kahjustatud rakuseinade uuenemisele.
Hapendatud piimatooted nagu keefir, pett, jogurt on head probiootilised toidud.
Fermenteeritud köögiviljad näiteks hapukapsas sisaldavad probiootikume ja orgaanilisi soolestiku pH-d tasakaalustavaid happeid.
Kookospähkli tooted on soolestikule kasulikud, kuna sisaldavad keskmise ahelapikkusega rasvhappeid, mida on teistest rasvadest lihtsam seedida.
Idandid on head kiudainete allikad. Eriti kasulik on tarbida chia seemnete, linaseemnete ja kanepiseemnete idandeid. Kiudained soodustavad heade bakterite kasvu soolestikus. Head kiudainete allikad soolestikuprobleemide korral on aurutatud köögiviljad ja puuviljad.
Tervislikud rasvad mida on lihtne seedida, on mõistlikus koguses tarbituna tervistava toimega. Häid rasvu leidub munas, avokaados, kookosõlis ja oliiviõlis.
Asendamatud omega-3 rasvhapped mida leidub kalas, tudraõlis, kanepiseemnetes, chia seemnetes ja linaseemnetes on põletikuvastase toimega.
Koostas toitumisnõustaja Riin Reimer
Kasutatud allikad:
https://draxe.com/leaky-gut-diet-treatment/
https://www.webmd.com/digestive-disorders/digestive-system#1
https://www.healthline.com/nutrition/is-leaky-gut-real#section1