Kas kalor on ikka kalor ja tervislikud Jõululaua nipid?!
11. detsember, 2019
Tervislik toitumine
Aegunud on arusaam, et igapäevaselt peaks kulutama sama palju või rohkem kaloreid, kui tarbitakse. Selline lähenemine ei sobi igaühele. Kõigist toitumisega seotud müütidest on kalorite kohta käiv müüt üks enim kahju tekitavaid. See müüt põhineb uskumusel, et kalorite hulk on dieedi üks tähtsamaid näitajaid, olenemata söödava toidu kvaliteedist ja omadustest.
Vastab tõele, et kõik kalorid sisaldavad samal hulgal energiat. Aga keha jaoks on nende mõju siiski erinev. Inimkeha on väga keeruline biokeemiline süsteem erinevate protsessidega, mis reguleerivad energiatasakaalu.
Erinevad toidud mõjutavad erinevaid biokeemilisi protsesse. Näiteks mõjutavad erinevad toiduained meie hormoone ja ajufunktsioone. Selline toime meie keha biokeemiale, mõjutab ka meie toitumisega seotud käitumist, isusid ja eelistusi. Tehes väikeseid positiivseid muudatusi, saame parema kontrolli mida ja kui palju me sööme.
Rasvad ja õlid sisaldavad rohkem kaloreid, kui süsivesikud, kaasa arvatud suhkur. Sellist loogikat aluseks võttes, on suhkrujook (näiteks limonaad) meie kehale kasulikum kui peotäis pähkleid. Siiski ei vasta see arusaam teaduslikel uuringutel saadud tulemustele. Kaloripõhine loogika ei võta arvesse erinevate toiduainete ainevahetuslikku mõju, seda kuidas üks või teine toiduaine seedub ning kuidas seda energia saamiseks kehas ära kasutatakse.
Milliseid valikuid teha pidulauas?
Jõuluaeg on perekondlik püha, kus veedetakse ühist aega suure ja uhke pidulaua ääres. Võib tunduda võimatu ülesöömist vältida. Kiusatus teha „patusemaid“ valikuid on suur. Siiski leidub nippe, kuidas pidulauast osa saada, nautides perega koos veedetud aega.
“Tõsta endale väiksemad portsud, ära jäta toidukordi vahele ja joo piisavalt vett!”
Mida rohkem me toitu alla neelame, seda suurema täiskõhu ja heaolu tunde osaliseks me saame. Küllastustunde ja täieliku rahulolu toidust saame me aga läbi maitseelamuse. Seda teadmist arvesse võttes, aeglusta oma tempot ning söö aeglaselt. Nautides väiksemaid portsjoneid, annad endale võimaluse maitsta erinevaid jõululaual pakutavaid hõrgutisi, ilma end ogaraks söömata. Meie ajuni jõuab signaal täiskõhu tundest alles peale 20 minutit. Tee erinevate serveeritavate käikude vahel pause, et aju jõuaks sinu isust ette.
Eri toiduained mõjutavad erinevalt meie täiskõhutunnet ja seda kui palju kaloreid me korraga oleme valmis sisse sööma. Näiteks on väga lihtne süüa vähemalt 500 kalori väärtuses jäätist. Oluliselt raskem on ära süüa 500 kalori võrra brokkolit või mune. See on üks näide, kuidas erinevad toiduained mõjutavad, kui palju kaloreid me jaksame korraga tarbida.
Kuigi kalorid on olulised, ei ole nende üle arve pidamine sugugi oluline, et kaalu säilitada või isegi kaalust alla võtta. Uuringud näitavad, et rafineeritud süsivesikud ( suhkur, jahu, maiustused, krõpsud jne) tekitavad suuremaid veresuhkru taseme kõikumisi, mis tekitab omakorda ohjeldamatuid isusid ja soodustab ülesöömist. Ära mine peole tühja kõhuga! Enne jõuluüritusele minekut söö väike snäkk mis sisaldab nii süsivesikuid kui valku ja rasva (näiteks Be More toorbatoon või pähklid ja puuvili). Valgu ja rasva lisamine tasakaalustab veresuhkru kõikumisi. Paljudel juhtudel väikeste muutuste tegemine annab sama häid või isegi paremaid tulemusi, kui kalorite piiramine.
Vee joomine on oluline ülesöömise vältimiseks, kuna me võime ajada segamini nälga ja janu. Joo iga toidukorra juurde klaasike vett ja sa oled juba liikumas paremate valikute suunas.