Immuunsüsteemi toetavad mikrotoitained – 2. osa
6. aprill, 2020
Toitumine
Immuunsust tugevdavate ja mikrotoitainerikaste supertoitude lisamine oma igapäevasele toidulauale aitab ennetada viirushaigustesse nakatumist. Supertoitude tarbimisest on kasu ka külmetushaiguste korral. On tõestatud, et teatud vitamiinid, mineraalid ja supertoidud toetavad immuunfunktsiooni, suurendavad antikehade tootmist ja leevendavad põletikku. Need mikrotoitained toetavad sinu head enesetunnet ka haiguste perioodil.
E-vitamiin
E-vitamiin on rasvlahustuv vitamiin ja antioksüdant. See aitab võidelda vabade radikaalidega ja hoiab ära rakkude oksüdatiivseid kahjustusi. E-vitamiini on palju uuritud oma immuunsust turgutavate omaduste tõttu. E-vitamiin tugevdab immuunsüsteemi, soodustades valgete vereliblede tootmist ja suurendades vastupanuvõimet nakkushaiguste suhtes.
Sarnaselt C-vitamiinile on ka E-vitamiin võimas antioksüdant, mis aitab organismil haiguste vastu võidelda. E-vitamiini leidub mandlites, maapähklites, sarapuupähklites ja päevalilleseemnetes. Põhitoidukordade valmistamisel võib kasutada spinatit ja brokkolit, milles samuti leidub E-vitamiini. Be More E-vitamiini rikas supertoit on acai pulber.
A-vitamiin
See rasvas lahustuv vitamiin on oluline hea nägemise säilitamiseks, kauni naha jaoks ning laste kasvu ja arengu tagamiseks. Veelgi enam, A-vitamiin on oluline ka teatud immuunrakkude arenguks, mis on vajalikud põletiku ja nakkuste vastu võitlemisel. Seetõttu on A-vitamiin oluline immuunsüsteemi toetaja.
A-vitamiini sisaldavad värvilised toiduained. Värvilisi ühendeid, mida nimetatakse karotenoidideks leidub porgandis, bataadis, kõrvitsas, paprikas jne. Keha muudab karotenoidid A-vitamiiniks ja neil on antioksüdantne toime, mis aitab tugevdada immuunsüsteemi. Be More A-vitamiinirohkeks supertoidupulbriks on Detoxi supertoidusegu.
Seleen
Seleen toimib antioksüdandina vabade radikaalide neutraliseerimisel, vähendades rakkude kahjustumist. Lisaks antioksüdantsele immuunsuse toetamisele on seleenil veel üks hea omadus. Seleen on seotud ka üleliigse immuunvastuse reguleerimisega, vältides liigset põletikulist reaktsiooni.
Seleeni leidub küüslaugus, brokkolis, brasiilia pähklites ja odras.
Oomega-3 rasvhapped
Ehkki oomega-3-rasvhapetel on mitmeid tervisele kasulikke omadusi, on enim uuritud just selle rasvhappe põletikku leevendavat toimet. Mitmetes uuringutes on leitud seos suurema oomega-3 tarbimise ning vähenenud põletiku vahel.
Parim viis lisamaks oomega-3-rasvhappeid oma menüüsse, on suurendada selle rasvhapperikaste toiduainete tarbimist. Heaks oomega-3 rasvhapete allikaks on rasvased kalad, näiteks lõhe. Soovituslik on tarbida vähemalt kaks portsjonit kala nädalas. Lisaks on kasulik suurendada igapäevast taimsete oomega-3 allikate tarbimist. Taimsed oomega-3 sisaldusega toiduained on kreeka pähklid, lina- ja kanepiseemned. Be More toodetest on oomega-3 allikateks chia seemned, kanepiseemned, Be Fit supertoidusegu, Be Active supertoidusegu, Be Beautiful supertoidusegu, Be Smart supertoidusegu ja kõik supertoidu batoonid.
Toorbatoonid aprillis ka kuupakkumistes hinnaga vaid 21,99€/kast!
Koostas toimistnõustaja Riin Reimer
Kasutatud kirjandus:
https://health.clevelandclinic.org/eat-these-foods-to-boost-your-immune-system/
https://www.verywellhealth.com/types-of-foods-to-boost-your-immune-system-89020
https://www.healthline.com/nutrition/17-health-benefits-of-omega-3#section18
https://draxe.com/nutrition/omega-3-fatty-acids/
https://draxe.com/nutrition/immune-boosting-vitamins-supplements/